Tarta to coś, co zawsze chętnie jemy. Połączenie kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem wyjątkowo dobrze się spisuje i za każdym razem stanowi atrakcję kulinarną (tak jak pierogi, czy naleśniki). Jeśli jeszcze nie próbowaliście, serdecznie polecam ten przepis. Jest niewymyślny i dosyć tani, a danie sycące. No i ta cukinia - moje ulubione warzywko ;)
- 250 g mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- szczypta soli
Margarynę siekamy z mąką na stolnicy lub w misce, dodajemy jajko i sól, szybko zagniatamy w kulę, przykrywamy folią i chowamy do lodówki.
W razie, gdyby ciasto było zbyt sypkie i nie chciało się zagnieść można dodać łyżkę śmietany lub odrobinę zimnej wody.
Nadzienie:
- 2 średnie cukinie (można dać 3, będzie wyższa - ja akurat nie miałam)
- pół pora
- 3 jajka
- szklanka śmietany (ja użyłam kwaśnej, ale może być też kremówka)
- pęczek szczypioru
- sól i pieprz
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy do sitka lub durszlaka, solimy kilka szczypt, mieszamy i odstawiamy, żeby puściła sok.
- Pora kroimy i podsmażamy na oleju. Odciskamy sok z cukinii i dodajemy ją do pora, smażymy jeszcze kilka minut.
- Śmietanę mieszamy z jajkami i pokrojonym szczypiorem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na wielkość formy. Foremkę można posmarować tłuszczem. Wykładamy na nią ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20-25 min.(aż się trochę zrumieni) w 180°C.
- Na upieczony spód wykładamy cukinię z porem nie wygładzając - tak, żeby zostały dołki i nierówności. Wlewamy na wierzch masę z jajek i śmietany - teraz możemy wygładzić :)
- Zapiekamy ok.30 min. w 200°C
Hm... Wystarczy na śniadanie? ;) Tarty też lubię, ale robię zdecydowanie za rzadko.
OdpowiedzUsuńDobrze zobaczyć komentarz po dwóch latach ;)
UsuńNam starcza na obiad, potem jeszcze na śniadanie.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń