Tak jak zapowiadałam – krupnik po
mojemu.
Któż zdoła się oprzeć?
Wystarczy baza rosołowa, parę
dodatków i obiad gotowy. :) Polecam!
Składniki:
- 2,5-3 litrów rosołu (ja dałam niecałe dwa, a potem dolewałam wody)
- 2 garści kaszy jęczmiennej grubej (ok. 50g)
- 2 garści kaszy jaglanej (ok. 50g)
- 100g soczewicy czerwonej
- mięso z ugotowanej porcji rosołowej
- kilka pokrojonych ząbków czosnku (wedle uznania)
- natka pietruszki
Do wrzącego rosołu wsypujemy kasze,
soczewicę i kawałki mięsa. Gotujemy ok. 20-30 minut, gdzieś w
trakcie dorzucamy czosnek, a na koniec natkę.
Doprawiamy pieprzem i, jeśli trzeba,
solą.
Szybko? :)
P.S. Można też
dodać pokrojone pomidory świeże lub z puszki – urozmaicą kolor
i dodadzą odrobinę kwaśności.
Kasze też można dowolnie
kombinować, albo razem z nimi wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę.
Jak widzicie – możliwości jest wiele.
Ciekawa jestem, czego Wy dodacie do swojej zupy?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz