Panierka:
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżki mąki i garść zmielonych orzechów (można też dać tylko łyżkę mąki, lub zmielone płatki owsiane)
Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (można oczywiście dodać też inne lubiane przyprawy - paprykę, curry itd.).
Pierś z kurczaka kroimy na plastry, maczamy każdy w panierce i kładziemy na rozgrzany olej.
Można też pokroić mięso w kostkę, wymieszać całość z panierką i nakładać łyżką jak placki. Ja tym razem wypróbowałam pierwszy sposób, ale zapewniam, że warto wypróbować obie wersje.
Myślę, że smakowało lepiej niż by można sądzić na podstawie zdjęć ;)
Podana ilość panierki starczyła mi na pojedynczą, ale dużą pierś z kurczaka, a to z kolei dla nas dwojga na dwa obiady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz