sobota, 23 maja 2015

Precelki vel rogaliki z dżemem



  Nie wiem dlaczego, ale u nas mówiło się o nich właśnie precelki. Dopiero jak dorosłam dowiedziałam się, że tak naprawdę to są rogaliki krucho-drożdżowe.. Ale mniejsza o nazwę. One są po prostu najpyszniejsze na świecie i zawsze znikają szybciej niż się tego spodziewam. Kruchutkie, wręcz rozpływają się w ustach.. Co ja Wam będę opowiadać - spróbujcie sami! 



Składniki: 
  • ok. 0,5 kg mąki (3 szklanki)
  • 250 g margaryny (u mnie pół na pół ze smalcem - dzięki temu ciasto jest bardziej kruche)
  • 1 szklanka śmietany
  • 50 g świeżych drożdży
  • domowy dżem (bez żelatyny)
  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać ze śmietaną aż się rozpuszczą. 
  2. Mąkę na stolnicy posiekać z margaryną, polać drożdżami i szybko zagnieść. 
  3. Ciasto schować na godzinkę do lodówki.
  4. Po tym czasie wyjąć i podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulkę, rozwałkować na okrągły placek (grubość ok.3-4 mm, jeśli ktoś chce być dokładny) i pokroić na 8 trójkątów. 
  5. Nakładać po pół łyżeczki dżemu i zawijać do środka pierwszą zakładkę lekko przyciskając, żeby dżem nie wypływał. 
  6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze 200ºC ok. 15 minut. 
  7. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)

P.S. Przepis od Mamy :)

2 komentarze: