czwartek, 14 maja 2015

Panierowane krążki z cukinii

  Przyznam, że nie jest to najbardziej sycący obiad jaki znam. Może nawet niektórzy w ogóle nie nazwaliby tego obiadem. Nam jednak posłużył jako taki wczoraj, kiedy bardzo się spieszyliśmy i zabrakło czasu na przygotowanie zamierzonej wcześniej lazanii (mistrz planowania to właśnie ja). Myślę jednak, że jako drugie danie sprawdzi się doskonale. 
A zatem przedstawiam państwu zestaw bardzo wiosenny – cukinia, młode ziemniaki i mizeria :)


Składniki na 2 osoby:
  • mała cukinia
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta
  • ogórek
  • koperek
  • śmietana
  • 5-6 średnich ziemniaków



  Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i wstawić do gotowania (ja skorzystałam z parowaru). Pod koniec posolić.
  Ogórka obrać, pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić, żeby puścił sok.
  Mąkę, jajko i bułkę tartą umieścić w osobnych talerzach lub miseczkach. Jajko doprawić pieprzem i solą.
  Cukinię obrać i pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm. Każdy plaster obtaczać w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju, ale niezbyt dużym ogniu, żeby zdążyły zmięknąć w środku zanim panierka się przypali.
  Z ogórków odlewamy sok (i wypijamy ze smakiem lub dajemy wypić komuś, kto lubi), dodajemy śmietanę i posiekany koperek, mieszamy.
  Ziemniaki powinny przez ten czas już się ugotować i czekać na resztę, więc kiedy tylko skończymy smażenie cukinii, podajemy wszystko na stół i zjadamy ze smakiem.


P. S. Do lazanii jeszcze wrócimy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz