Był por. I była śmietanka. Trochę spaghetti i kawałek brokuła.
Wystarczyło, by zachwycić męża :)
Składniki:
- jeden spory por
- kawałek brokuła
- ok.150 ml śmietanki 30%
- makaron spaghetti (ok. pół paczki)
- sól, pieprz i trochę lubczyku
- łyżka masła (opcjonalnie)
2. Pora pokroić w krążki razem z częścią liści (ja tych najciemniejszych kawałków już nie kroję bo mi się wydają mało apetyczne ale się nie znam - może to wszystko się zjada?), brokuła podzielić na mniejsze kawałki.
3. Oba warzywa smażyć kilka minut na oleju, często mieszając.
4. Dodać śmietankę, przyprawy i dusić mieszając aż sos trochę zgęstnieje.
5. Makaron połączyć z sosem i podać jak najszybciej. Można posypać tartym serem żółtym (np. cheddar lub parmezan)
Smacznego!
Zrobiłam dziś! Pyszne było! Tylko nie miałam spaghetti (oczywiście byłam przekonana że mam..) i dodałam świderki.
OdpowiedzUsuńHa! My musieliśmy dodać trochę makaronu ryżowego (który jakimś dziwnym trafem znalazł się u nas w szafce) bo spaghetti okazało się trochę za mało ;)
UsuńCieszę się, że komuś to posmakowało (i że skorzystałaś z mojego przepisu:))
wersja uproszczona: cebulowo - brokułowe, też dobre:)
OdpowiedzUsuń