czwartek, 4 lutego 2016

Racuchy z jabłkami



Pyszne, tradycyjne racuchy z jabłkiem dodającym soczystości i świeżości :)

Można by je zrobić w Tłusty Czwartek - w końcu nikt nie może nam zarzucić zbytniego objadania się tłustymi słodkościami w taki dzień. Tylko, czy zmieścimy obok nich chociaż jednego pączka?.. A może zrobić je zamiast pączków?.. Decyzja należy do Was ;)


Składniki:
  • 3 szklanki mąki (1/2 kg)
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka lub wody
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:
  • 2 średniej wielkości jabłka pokrojone w cienkie paski (np. każda ćwiartka na 6-8 cz.)
  • cukier puder

Drożdże pokruszyć, zalać pół szklanki płynu, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i poczekać aż powstanie zaczyn (czyli aż zacznie rosnąć).
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, pozostały płyn (1 szklanka), jajko i zaczyn. Wyrobić dobrze drewnianą łyżką. 
Do wyrobionego ciasta wmieszać jabłka. 
Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 
Smażyć na rozgrzanym oleju.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Smacznego!


* Przed nałożeniem ciasta każdorazowo zmoczyć łyżkę w kubku z ciepłą wodą - nie będzie się przylepiało, co umożliwi nam sprawne i zgrabne formowanie placków :)
** Po usmażeniu można wykładać racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - wchłonie nadmiar tłuszczu. 

3 komentarze:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ostatnio próbowaliśmy też ze śliwkami :)

      Usuń