czwartek, 29 września 2016

Ryżotto po hiszpańsku


Pomysł dostałam od pewnej Hiszpanki wraz z torbą suszonej fasoli :)
A chorizo akurat było w Biedronce ;)
Wreszcie jakieś porządne jedzenie!



Składniki:

  • miseczka(tj. ok. 2 szklanki) świeżej fasolki (lub suszonej - tę trzeba namoczyć przez kilka godzin)
  • 1,5 szklanki ryżu
  • gorący bulion warzywny* (myślę, że może być też woda, ale smak trochę uboższy)
  • pół papryki
  • średniej wielkości cebula
  • jedna marchewka
  • kawałek kiełbasy chorizo lub innego mięsa
  • puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie; najlepiej ponoć wytrawne)
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka

1. Fasolę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości.
2. Ryż opłukać na sitku.
3. Warzywa pokroić(paprykę i marchewkę w paski, cebulę drobno), chorizo też na drobne kawałki.
4. Cebulę podsmażyć na oleju, po chwili dodać paprykę, chorizo i marchewkę.
5. Dodać przyprawy i ryż. Smażyć ze dwie minuty mieszając.
6, Wszystko wrzucić do fasoli i gotować dolewając stopniowo gorącego bulionu z warzyw do momentu aż ryż będzie miękki (chyba że ktoś lubi al dente jak my).
7. Dorzucić pomidory i wino, chwilę jeszcze podgotować mieszając.
8. Dodać masło, przykryć, przed podaniem zamieszać.

Można podawać z sałatą z pomidorami i sosem vinegret :)

Smacznego!

* Gotujesz po prostu włoszczyznę w zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz