poniedziałek, 19 października 2015

Kurczak zapiekany w majonezie

Wczorajszy obiad tak nam posmakował, że uznaliśmy za konieczne podzielenie się nim z Wami mimo braku zdjęć. A może ktoś podeśle zdjęcie swojej wersji? :)
Kurczak niezwykle soczysty i zachwycający delikatnością.. Podobny do kurczaka w delikatnej panierce, ale pieczony, więc odrobinę zdrowszy..no i jednak inny ;) Pyszny!



Składniki (porcja na 4 osoby):
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2-3 duże łyżki majonezu
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • przyprawa do kurczaka
  • sól

Wykonanie:
Mięso natrzeć przyprawą do kurczaka i solą. 
Wymieszać majonez z musztardą. 
Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować sosem, odwrócić i posmarować z drugiej strony. 
Piec pod przykryciem do gotowości.

Propozycja podania:
Można podać z żółtym ryżem. Oprócz tego kurczak wyśmienicie komponuje się z konfiturą żurawinową oraz duszonymi pieczarkami - szef kuchni poleca :) (obiad przygotował Bartek)

2 komentarze:

  1. Świetny przepis, bardzo prosty i tani, a kurczak był przepyszny ;)

    OdpowiedzUsuń