czwartek, 22 października 2015

Murzynek

Niezawodny przepis z Moich Wypieków - zawsze się udaje :) Chociaż tym razem na wszelki wypadek rzuciłam nim po wyjęciu z piekarnika, ponieważ temu ostatniemu jeszcze do końca nie ufam i bałam się, że coś jednak może nie wyjść (więcej o rzucaniu ciastem możecie się dowiedzieć ze wspomnianego bloga klikając tutaj). Konfitura z wiśni dodała mu odrobiny soczystości i oczywiście podniosła walory smakowe.
Nie powiem jak szybko znika - sami sprawdźcie ;)


Składniki (na tortownicę o średnicy 28cm):

  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek kakao
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (albo pół łyżeczki imbiru)
  • 8 łyżek powideł 
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)


Wykonanie:

  1. Cukier, kakao, mleko i margarynę zagotować i gotować jeszcze przez 1-2 minuty (uwaga, kipi! trzeba mieszać). Wystudzić.
  2. Mąkę przesiać z sodą i przyprawami. Dodać do wystudzonej masy i wymieszać mikserem.
  3. Dodać powidła i wymieszać łyżką. 
  4. Białka ubić na sztywno, a potem, nadal ubijając, powoli dodawać żółtka. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
  5. Wlać do tortownicy wyłożonej papierem(samo dno) i piec ok.45-60 minut w 170°C.
  6. Po wystudzeniu na wierzchu rozsmarować polewę.

UWAGA! Przepis można także wykorzystać do zrobienia muffinek wprowadzając małe modyfikacje:

   Mąki z masą nie mieszać mikserem, tylko łyżką, krótko, do połączenia składników i skrócić czas pieczenia do ok. 20 minut.


Polewę można zrobić na co najmniej 2 sposoby:

  1. Roztopić 2 łyżki masła, dodać 4 łyżki cukru, łyżkę kakao i 5 łyżek słodkiej śmietanki. Wymieszać i krótko zagotować.
  2. Roztopić łyżkę masła, dodać 1-2 łyżki kakao i 3-4 łyżki masy krówkowej. Wymieszać i krótko zagotować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz