Niezawodny przepis z Moich Wypieków - zawsze się udaje :) Chociaż tym razem na wszelki wypadek rzuciłam nim po wyjęciu z piekarnika, ponieważ temu ostatniemu jeszcze do końca nie ufam i bałam się, że coś jednak może nie wyjść (więcej o rzucaniu ciastem możecie się dowiedzieć ze wspomnianego bloga klikając tutaj). Konfitura z wiśni dodała mu odrobiny soczystości i oczywiście podniosła walory smakowe.
Nie powiem jak szybko znika - sami sprawdźcie ;)
Składniki (na tortownicę o średnicy 28cm):
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek kakao
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 kostki margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (albo pół łyżeczki imbiru)
- 8 łyżek powideł
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
Wykonanie:
- Cukier, kakao, mleko i margarynę zagotować i gotować jeszcze przez 1-2 minuty (uwaga, kipi! trzeba mieszać). Wystudzić.
- Mąkę przesiać z sodą i przyprawami. Dodać do wystudzonej masy i wymieszać mikserem.
- Dodać powidła i wymieszać łyżką.
- Białka ubić na sztywno, a potem, nadal ubijając, powoli dodawać żółtka. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
- Wlać do tortownicy wyłożonej papierem(samo dno) i piec ok.45-60 minut w 170°C.
- Po wystudzeniu na wierzchu rozsmarować polewę.
UWAGA! Przepis można także wykorzystać do zrobienia muffinek wprowadzając małe modyfikacje:
Mąki z masą nie mieszać mikserem, tylko łyżką, krótko, do połączenia składników i skrócić czas pieczenia do ok. 20 minut.Polewę można zrobić na co najmniej 2 sposoby:
- Roztopić 2 łyżki masła, dodać 4 łyżki cukru, łyżkę kakao i 5 łyżek słodkiej śmietanki. Wymieszać i krótko zagotować.
- Roztopić łyżkę masła, dodać 1-2 łyżki kakao i 3-4 łyżki masy krówkowej. Wymieszać i krótko zagotować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz