poniedziałek, 30 stycznia 2017

Zapiekanka Szpinakowa


Było pyszne więc zapisuję dla potomnych, a może i mi kiedyś zdarzy się powtórzyć. Bo podobno naprawdę warto! ;) 












Składniki:

  • 8 średnio dużych ziemniaków (czyli parę średnich i parę dużych)
  • paczka mrożonego szpinaku (chyba 450g tam było)
  • 2/3 kostki fety (ja używam podróby z biedry)
  • cebula średniej wielkości
  • ząbek czosnku
  • ok, szklanki śmietanki 30%
  • ok. pół szklanki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • mozarella (ilość w zależności od upodobań - u nas jedna kulka)
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa (ćwierć łyżeczki, tego podobno nie można dużo)
  • przyprawa do ziemniaków (ok, łyżeczki; skład nieznany - mieszanka z targu)



Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować tak żeby się nie rozgotowały i dały się pokroić w plastry (ale jak się nie uda to nie szkodzi - po prostu myślę, że ładnie by to wyglądało - mnie się nie udało).
  2. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć w rondelku, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek i szpinak. Dusić pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi, dodać ok. pół szklanki śmietanki i dusić jeszcze chwilę.
  3. Pokroić fetę w drobną kostkę i dodać do szpinaku.
  4. Jajka rozbełtać w miseczce, dodać śmietanę kwaśną i resztę śmietanki, przyprawy i wymieszać.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem (u mnie oliwa), na dno wkroić ponad połowę ziemniaków (np. wszystkie duże ;)), wyłożyć szpinak, resztę ziemniaków i mozarellę (trochę dodałam też do środka ale następnym razem dodam więcej), polać sosem ze śmietany i jajek. 
  6. Piec ok. 30 min. w temp. ok. 200 stopni (można piec chyba krócej, bo jeśli ziemniaki i szpinak są gorące to sos dość szybko się zetnie, ale nie powiem jak to sprawdzić).


U nas jako dodatek surówka z jabłka i marchewki. Nawet pasowała ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz